Gemeenten kiezen voor retourtje arbeidsmarkt

GroenLinks is verheugd dat gemeenten de kant van wajongers, wsw'ers en arbeids-gehandicapten hebben gekozen. Op het VNG-congres stemde vandaag een meerderheid tegen de bezuinigingsplannen om mensen aan het werk te helpen. Fractievoorzitter Jolande Sap en Kamerlid Jesse Klaver willen dat het kabinet zijn conclusies trekt. GroenLinks roept staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken op een plan te maken waarin mensen wél aan het werk komen.

“Dit kabinet denkt dat je mensen aan het werk helpt door ze uit te knijpen. Het effect zal echter averechts zijn. Maarliefst 40.000 mensen komen extra in een uitkering als gevolg van deze bezuiniging. Gemeenten willen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van dit beleid terecht niet op zich nemen”, zegt Jolande Sap.

Volgens Jesse Klaver is het besluit van de VNG geen oppositiestem tegen het kabinet, maar een stem voor het aan het werk helpen van mensen die aan de kant staan. “De Krom moet terug naar de tekentafel en komen met een plan om mensen een retourtje arbeidsmarkt te geven en geen enkeltje Rutte-uitkering". Klaver wil zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer over de uitkomst van de stemmingen op het VNG-congres.

GroenLinks vindt dat participatie de beste sociale zekerheid is. Ruim 2 miljoen mensen met een arbeidsbeperking en afstand tot de arbeidsmarkt kunnen aan het werk in Nederland. Daarvoor is vaak eerst een investering in mensen nodig door het bieden van begeleiding op maat, werk, stage of scholing.

“De focus in Nederland moet liggen op wat je nog wel kan, niet op wat je niet kan. Wie mensen echt aan het werk wil krijgen bezuinigt niet op participatie, maar bezuinigt op uitkeringen door mensen aan een baan te helpen”, aldus Sap.

Een meerderheid van de 418 gemeenten was vandaag tegen het onderdeel in het bestuursakkoord over de sociale werkplaatsen, de zogenoemde ‘Wet Werken naar Vermogen’, waarin afspraken staan tussen het Rijk en de gemeenten.