Offensief isolatiewoningen

Groen Links wil offensief voor isolatie woningen.

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks op zaterdag 17 januari 2010 het beeld de Ontmoeting in de Pieter Doelmanstraat geïsoleerd met warme kleren. GroenLinks vraagt met de actie aandacht voor de stijgende energiekosten en de slechte isolatie van veel huurwoningen. "Een betere isolatie spaart de huurders geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op", zegt gemeenteraadslid Bart Dekkers.

Groenlinks wil dat Alphen aan den Rijn afspraken maakt met de woningbouwvereniging en zorgt dat volgend jaar tenminste 10% van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt. Ook particuliere verhuurders moeten volgens GroenLinks Gemeenteraadsfractie gestimuleerd worden om de woningen te isoleren. Dit kan met subsidie uit de NUON-gelden. Slecht voorbeeld zijn de 150 particuliere huurwoningen in de Stromenwijk, waar vaak nog sterk verouderde verwarmingsketels staan en onvoldoende is geïsoleerd. In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaald per jaar ruim 1500 aan energie kosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 worden teruggebracht', rekent GroenLinks-raadslid Dekkers voor.

 

Groen Werkt

Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isloleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie landelijk 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook effectief om de energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Gemeenten kunnenin het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Extra belangrijk nu klimaatmaatregelen (inter) nationaal moeizaam van de grond komen! Op haar website www.groenlinksalphenaandenrijn.nl heeft Groenlinks een publikatie over Energiebesparing en Klimaat onder "Nieuws".

Voor nadere informatie

Gemeenteraadsfractie GroenLinks emailadres bjddat@casema.nl