Woensdag 23 april: EU-verkiezingsdebat!

De Europese verkiezingen komen eraan. Tijd om in een debat met alle Nederlandse partijen te praten over hoe we Europa groener en eerlijker kunnen krijgen. Verschillende organisaties uit de Fair, Green & Global-alliantie (ActionAid, BothENDS, Milieudefensie, Schone Kleren Campagne, SOMO en Transnational Institute) organiseren daarom op woensdagavond 23 april in De Brakke Grond in Amsterdam een EU-lijsttrekkersdebat. De lijsttrekkers krijgen er belangrijke vragen over de duurzame toekomst van Europa, met oog voor rechtvaardigheid en het milieu:

Hoe ziet het Europa van ná de crisis eruit? En vooral, hoe willen we dat Europa er dan uitziet? Wat is de rol van het Europese handelsbeleid en belastingontwijking? Komt Europa groener en eerlijker tevoorschijn? Kortom, wat is de toekomst van Europa?

Tickets in voorverkoop 5 euro, 7,50 aan de deur.

Zie De Brakke Grond, Amsterdam – 23 april 2014, van 19.00-22.00.

 

Debatronde 1: Milieu, Klimaat & Energie

Europa zou een sterkere vuist kunnen maken als het gaat om haar beleid op milieu, klimaat en energie. De komende tijd zijn er ook belangrijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld als het gaat over schaliegas en biobrandstoffen. Welke oplossingen zijn duurzaam en tegelijkertijd haalbaar? Kortom, wat zijn ‘echte’ oplossingen?

Debatronde 2: Verantwoord Ondernemen

De slechte en gevaarlijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in Bangladesh laat zien dat handel van Europa met andere landen, nog lang niet altijd verantwoord ondernemen betekent. Hoe gaan de kandidaten voor het Europees Parlement waarborgen dat Europese bedrijven transparant zijn en zich inzetten voor een leefbaar loon in de hele keten?

Debatronde 3: Handel

Hoe wordt gedacht over het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten en de implicaties die de harmonisatie van de regelgeving met zich mee brengt? En over de verregaande beschermingsclausule voor investeerders die hierin mogelijk wordt opgenomen? Hoe zit het met de Europese democratische besluitvorming? Zijn er alternatieven beschikbaar voor het huidige Europese handel- en investeringsbeleid?

Debatronde 4: Tax Justice

De EU verliest jaarlijks miljarden aan belastingontduiking en ontwijking. Bedrijven zijn in staat hun winsten zo te schuiven dat ze uiteindelijk te weinig belasting betalen. Nederland speelt als doorsluisland een belangrijke rol in de ontwijkingsstructuren van bedrijven.

Er is meer transparantie nodig om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de hoogte van belastingenbetalingen. En hoe zit het met de brievenbusfirma’s, moeten deze worden afgeschaft?

Fair, Green & Global-alliantie

Het Europese Lijsttrekkersdebat wordt u aangeboden door de Fair, Green & Global (FGG)-alliantie, bestaande uit: ActionAid, BothENDS, Milieudefensie, Schone Kleren Campagne, SOMO en Transnational Institute.