GroenLinks roept op tot verbod op zwanendriften

Helaas hebben onze pogingen het zwanendriften een halt toe te roepen nog geen vruchten afgeworpen. De gemeente zegt dat ze niets kan doen, maar dat kan ze wél! 

Raadslid Marijke Kottenhagen legt het uit. 

Er is weer veel discussie omtrent het zwanendriften, want de drifter is helaas weer goed op dreef. De zwanendrifter duikt op allerlei plekken op - vaak op particulier terrein-  en plukt daar zwanen zó uit de sloot, leewiekt ze en neemt ze mee. ‘Daar kunnen we niets aan doen,’ zegt de gemeente Alphen aan den Rijn. Is dit echter ook wel zo? Onzin, zegt GroenLinks Alphen aan den Rijn.

De gemeente gaat niet over de daadwerkelijke handhaving van de regels. Die taak ligt bij de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is echter vreemd dat de gemeente zegt het zwanendriften niet te kunnen verbieden. Waarom kunnen onze buurgemeenten zoals Nieuwkoop en Waddinxveen dit dan wél? 

Diverse gemeenten stellen dat een zwanendrifter zijn activiteiten alleen mag uitvoeren als hij toestemming heeft van de grondeigenaar. De gemeente kan toestemming in openbaar gebied dus gewoon weigeren. Dat was tot eind 2013 ook in de oude gemeente Boskoop het geval. De politie had ook instructies gekregen om handhavend op te treden bij meldingen.

Ook op particulier terrein mag hij niet zomaar zijn gang gaan. Een eigenaar kan dit niet alleen duidelijk maken door zijn terrein te omheinen of een bordje verboden toegang te plaatsen, maar ook door dit mondeling mee te delen aan de zwanendrifter.  Ook andere Groene Hart gemeenten hanteren deze regels. Het is dus prima mogelijk. Waarom het college van Alphen aan den Rijn zich zo afwijkend opstelt is onduidelijk.

Stel je voor dat iemand zomaar schapen gaat weiden op het terrein van een ander, of een geit lekker laat eten in de tuin van zijn buren. Dat kan toch ook niet zonder toestemming van de eigenaar? Waarom zou een zwanendrifter dan zomaar zijn gang kunnen gaan?  Hier is geen enkele reden voor.

Intussen draagt de zwanendrifter die hier actief is zijn praktijken over aan zijn zoons. Als het leewieken in 2018 verboden wordt willen zij toch doorgaan. In plaats van leewieken willen ze de zwanen dan kortwieken (de vleugelpennen afknippen om het vliegen onmogelijk te maken).

Hoog tijd dus om het zwanendriften voor eens en altijd te verbieden. Daarom roept GroenLinks niet alleen het college opnieuw op om het zwanendriften in Alphen aan den Rijn te verbieden, maar ook om met andere gemeenten op te trekken om de regering aan te zetten tot een wettelijk verbod op zwanendriften.