Feest! Voor iedereen.

Dit opiniestuk is verschenen op o.a. Alphens.nl en Dichtbij.nl

GroenLinks Alphen is ontzettend pro-feest. Als er wat te vieren valt zijn we er zelf graag als de kippen bij. 

Daarnaast vinden we het belangrijk dat allerhande vieringen voor groepen waar we zelf wellicht niet direct bij horen -kinderen, ouderen, bepaalde etnische groepen- in stand blijven. Deze feestelijkheden zijn essentieel voor saamhorigheid .

Waar we de lijn trekken, is wanneer de omgeving er schade van ondervindt. We willen niemand de zwartepiet toespelen, maar helaas is dat bij sommige feestelijkheden wel het geval. Dán is het tijd om het feest enigszins aan te passen.

Een festiviteit die met veel leed gepaard gaat is het oplaten van ballonnen. De ballonnen die dit jaar met Koningsdag opgelaten zijn, zijn in grote getale terechtgekomen in zee of in natuurgebieden. Naast de milieuvervuiling die dit veroorzaakt, denken veel vogels en anderen dieren een lekker hapje te zijn tegengekomen. Gestikt of verstrikt overlijden deze dieren. Inmiddels is al bij een ontelbaar aantal dieren een ballon in de maag aangetroffen. 

De plastic onderdelen van de ballon (lintjes, ringetjes) vergaan nooit, de ballonnen zelf slechts na vele jaren. Gebruik van zogenaamde 'milieuvriendelijke' ballonnen is een schijnoplossing: ook deze vergaan slechts na een paar jaar, en hebben tegen die tijd al veel schade aangericht.  

Pijnlijk, vervuilend, onnodig: niet van deze tijd. 

Het is een misvatting dat een dergelijk gebruik bij een feest onmisbaar is: we zijn er slechts aan gewend. Er zijn talrijke alternatieven voor de ballonnenwedstrijden bij evenementen te bedenken: denk bijvoorbeeld aan vliegers oplaten, het strooien van plantbare confetti, of een drone- of lasershow. 

Het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn zegt milieubelasting te willen beperken, daarom stelt GroenLinks aan het college de vraag om iets aan dit probleem te doen. De gemeente kan bij haar evenementen voor een feestelijk alternatief kiezen, en bij evenementen door derden geen vergunning meer verlenen voor het grootschalig oplaten van ballonnen. Wij zien de reactie van het college graag tegemoet.