Dreiging gigantisch distributiecentrum

Nedcargo (voorheen Van Uden) wil naast de containerhaven in Alphen aan den Rijn op bedrijventerrein Steekterpoort een groot distributiecentrum bouwen. Met een oppervlakte van maar liefst 60.000 vierkante meter en een hoogte van 15 meter zou dit een van de grootste distributiecentra van Nederland worden. 

Omwonenden vrezen voor overlast. Het gaat om een enorm complex in het landschap. Dit is in strijd met de eerder vastgestelde Structuurvisie Buitengebied, waarin gesproken wordt over ambachtelijke bedrijvigheid in het groene landschap. 

GroenLinks gemeenteraadslid Marijke Kottenhage vindt dat er nog te veel zaken onduidelijk zijn. 'Volgens eerder genomen besluiten zouden er aan de grenzen van Alphen aan den Rijn gebouwen komen die passen bij het landschappelijke karakter, een poort naar het Groene Hart. Een distributiecomplex van meer dan acht voetbalvelden groot, waardoor het de hele polder domineert, lijkt mij hier bepaald niet in passen. Ik vraag mij af of eerdere besluiten hierover zo maar vernietigd kunnen worden. Bovendien is er nog geen zicht op de gevolgen voor de verkeersbewegingen in het gebied, dat zou ook eerst onderzocht moeten worden.'

De kritiek van Kottenhage kreeg bijval in de commissie. Oorspronkelijk zou de gemeenteraad op 13 oktober een besluit over de komst van het distributiecentrum nemen. Vanwege de onduidelijke gevolgen voor het verkeer heeft de comissie echter geoordeeld dat het plan eerst verder onderzocht moet worden, voor er een definitief besluit over kan worden genomen kan.