Rijke families moeten ook erfbelasting betalen

De Tweede Kamer heeft zojuist een GroenLinks-voorstel aangenomen waarbij veelgebruikte manieren om erfbelasting te ontwijken worden aangepakt. Het voorstel werd samen met de SP ingediend. Hiermee wordt een einde gemaakt aan het weglekken van honderden miljoenen euro's die voor het dekken van het financieringstekort gebruikt kunnen worden.

In Nederland zijn er vermogende families die in de praktijk vaak nauwelijks belasting over geërfd vermogen betalen, doordat zij hun geld achter het beroepsgeheim van een buitenlandse notaris plaatsen. De notaris doet vervolgens de aangifte van de erfbelasting. Via deze zogenaamde 'Edelweissroute' worden bijvoorbeeld Zwitserse bankrekeningen en andere niet op naam gestelde bezittingen zoals aandelen, jachten en villa's uit het zicht van de Belastingdienst gehouden.

"Des te meer poen je hebt, des te minder erfbelasting hoef je te betalen. Doorsnee Nederlandse gezinnen betalen wel gewoon de volle mep aan belasting over geërfd geld, terwijl rijke families dit kunnen ontwijken via de 'Edelweissroute'. Hier moet een einde aan komen", zegt GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis.

Naar schatting is alleen al in Zwitserland voor minstens 20 miljard euro zwart geld gestald. Door dit belastinglek deels te dichten laten we miljonairs en miljardairs ook hun deel van de belasting betalen. Dat is hard nodig als je bedenkt dat dit kabinet harde bezuinigingen durft op te leggen aan de laagste inkomens.

Persbericht - 18 november 2010 - Bruno Braakhuis