GroenLinks wil onderzoek verdwijnen cruciaal document Alphense moordzaak

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi wil de onderste steen boven bij de verdwijning van een cruciaal document in de Alphense moordzaak. Uit dit document moet blijken wie besloten heeft om een wapenvergunning te verlenen aan Tristan van der V., de dader in de Alphense moordzaak. Dibi stelt schriftelijke vragen hierover aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

"Het is onaanvaardbaar dat dit pdf-bestand gewist heeft kunnen worden," zo stelt Dibi. "Terwijl ieders dataverkeersgegevens tegenwoordig langdurig worden bewaard, kunnen politie en justitie zelfs tegen wettelijke voorschriften in bepalen welke documenten wel en welke niet bewaard worden."

Volgens de Archiefwet zou dit document 20 jaar bewaard moeten worden. Ook wil Tofik Dibi dat politie en justitie het aanbod van IT-deskundigen aanvaarden om het pdf-document alsnog uit de vaste computerschijven te vissen. "Deze deskundigen, waaronder een hoogleraar informatica, beweren dat het document simpelweg nog moet bestaan en te achterhalen is. De schijn moet worden weggenomen dat politie en justitie dit document eigenlijk helemaal niet willen terugvinden," aldus Tofik Dibi.

GroenLinks wil een onafhankelijk onderzoek van de Rijksrecherche hoe het in deze aangrijpende zaak heeft kunnen misgaan. Daarnaast moeten onafhankelijke deskundigen onderzoeken of de digitale documentenadministratie van politie en justitie te verbeteren valt.