Tisgroen Ondernemers 11-11-2011

GROEN Festival groots succes! Ondernemers luiden het festival swingend in. Op 11 november kleurde Alphen ‘groen’ met het TIS GROEN Festival. Deze landelijke dag van de duurzaamheid, werd op verschillende locaties gevierd in Alphen. Voor ondernemers werd er gestart met een swingend (h)eerlijk ondernemersontbijt, kon men vervolgens het elektrisch rijden proberen en geïnspireerd worden door de bedrijven van der Snoek, Ponsioen Installatiechniek, Bloemen Architecten en Mourik.

Ondernemersontbijt bij Umai Centrum voor Bewust Zijn.

Het spits werd afgebeten met een (h) eerlijk ondernemersontbijt bij UMAI Centrum voor Bewust Zijn. Dagvoorzitter Erna ter Weele mocht als eerste wethouder Tseard Hoekstra het woord geven, waarmee het festival officieel werd ingeluid. In zijn korte speech gaf hij als ‘vooruitgangsoptimist’ zijn visie op duurzaamheid. Hij gaf hierbij aan dat duurzaamheid niet alleen in het belang is een betere leefomgeving, maar dat er ook daadwerkelijk veel geld te besparen is met duurzaamheid. De gemeente plukt hier inmiddels al de vruchten van, door o.a. elektrische scooters in te zetten (brandstofbesparing) en gebruik te maken van Greenwheels. Daarnaast investeert de gemeente ook actief in duurzame bouw, zoals bij het nieuwe zwembad in Alphen aan den Rijn.

Engbert Breuker (www.engbertbreuker.nl) gooide alle remmen los met zijn Management Jukebox, waarbij onze weg naar duurzaamheid werd doorlopen vanaf de jaren vijftig tot 2025. Ondersteund door muziek uit die tijd, ging het dak er af. Rond 9.00 uur dansten bijna 40 ondernemers op swingende Disco-tunes.

Aan het einde van het ontbijt werd een koopcontract getekend voor een elektrische Nissan Leaf, door Erik Schrama, eigenaar van Uitvaartonderneming Schellingerhout.

Na afsluiting van het ontbijt werden de ondernemers opgedeeld in een tweetal groepen en kon men het elektrisch rijden proberen in de nieuwe elektrische Nissan “Leaf”, auto van het jaar 2011. Bij de uitgang stonden een vijftal auto’s klaar om de groep te vervoeren naar de volgende locaties. Deze mogelijkheid werd aangeboden door de Rabobank.

Met deze auto’s werd o.a. een bezoek gebracht aan een tweetal inspirerende ondernemers: van der Snoek (Verantwoord Vastgoed Onderhoud) en Ponsioen Installatietechniek B.V..

Van der Snoek - Verantwoord Vastgoed Onderhoud

Bij van der Snoek kon men met eigen ogen zien, hoeveel rendement behaalt kan worden met duurzaamheid. In hun duurzaam ingerichte pand, werd zichtbaar wat hun beleid van invloed is geweest op de hoeveelheid afval, benodigde materialen en grondstoffen. Het bedrijf, inmiddels goed voor zo’n 5,7 miljoen omzet op jaarbasis, is inmiddels in staat te concurreren met de partijen in de sector, mede dankzij de succesvolle implementatie van haar duurzaamheidsbeleid. Eigenaar Koosje de Koeijer legde daarbij tevens de nadruk op het aspect ‘people’ binnen de organisatie. Goede zorg, training en ondersteuning van je personeel is een substantieel onderdeel in het succes van het bedrijf. Van der Snoek kan met recht een voorloper en inspirator genoemd worden binnen de branche van vastgoed onderhoud.

 

Ponsioen Installatietechniek B.V.

Ponsioen Installatie Techniek B.V. is een onderneming met een lange historie, waarin de mensen in de onderneming centraal staan. Als installatiebedrijf heeft Ponsioen Installatie Techniek B.V. kennis van energiezuinige systemen vanuit de disciplines werktuigkundige-, sanitaire- en elektrotechnische installaties in huis. In de 70 man sterke organisatie worden met name middelgrote utiliteitswerken en voor een klein deel woningbouwwerken uitgevoerd. Eigenaar Winfried Ponsioen vertelde over de toepassing van warmte-koude-opslag, waarmee grote besparingen worden bereikt. Ook beschikt het bedrijf over een innovatief en duurzaam verlichtingssysteem.

 

Bloemen Architecten

Na een bezoek aan van der Snoek en Ponsioen Installatietechniek, werd gang gemaakt naar een gezamenlijk project aan de Kamerlingh Onnesweg, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Bloemen Architecten. Joffrey Bloemen, oprichter van het bureau voor architectuur en bouwtechniek, liet aan de hand van de voorbeelden in het pand zien, hoe deze duurzaam is ingericht met o.a. gebruik van warmte-koudteopslag, hergebruik van materialen en het gebruiken van verf op basis van lijnolie.

 

Mourik

Afsluitend arriveerden de aanwezige ondernemers bij Zegerplaza, waar Jan Kees van Vliet, ontwikkelingsmanager bij Mourik, vertelde over hoe Mourik in staat is om duurzaamheid om te zetten naar winst. Het internationale bedrijf dat actief is in tal van landen wereldwijd, heeft de focus voor people, planet en profit hoog op de agenda staan.

Na een lekker hapje en drankje werd de weg terug ingezet naar Umai Centrum voor Bewust Zijn.

De elektrische auto’s konden vervolgens door het winkelend publiek worden geprobeerd onder toezicht van het bedrijf Elvolution. Naast auto’s kon men de hele middag ook elektrische scooters, segways en fietsen uitproberen. Daarbij werd in de middag aangevangen met de overige festivalactiveiten op de verschillende locaties in Alphen aan den Rijn. Zo kon men deelnemen aan een kookworkshop met eigen ingrediënten bij Kookerij Bijgerecht, bijdragen aan een kunstwerk (het Groene Hart van Alphen) bij de nieuwe STA-ART (in samenwerking met organisaties Adfund en Aquamoza), Kleding en Knuffels pimpen op de locaties van Stichting Kringloop Alphen en o.a. een healthcheck laten doen bij Umai Centrum voor Bewust Zijn.

Het ondernemersprogramma werd mogelijk gemaakt door de organisatie van TIS GROEN (waaronder Stichting Groenstad, Stichting Groene Hart en het MVO OndernemersCafé). Umai Centrum voor Bewust Zijn, maakte het mogelijk dat het ontbijt niet alleen lekker, maar ook uitermate sfeervol en in stijl kon plaatsvinden.

Meer informatie over de dag, het volledige programma en de organisatoren, wordt verwezen naar www.tisgroen.nu.

Sponsoren: Schellingerhout Uitvaartonderneming, Stephan M Creatieve Marketing en Reclame, Rabobank Rijnstreek, Simon Levelt, Fine Fleur, Elvolution, VT Verkerk Transport & Logistics, Multicopy, Albert Heijn, Drogisterij de Hazelaar, de Alphense Verhuurmaatschappij.

 

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie contact op met:

Bianca Leemkuil

voorzitter Stichting Groenstad

Email: info@groenstad.nl

Tel: 06-26925388

 

Neeltje Gast

projectleider Duurzaam Ondernemen Stichting Groene Hart

Email: neeltje@ngprojects.nl

Tel: 06-16312736

 

Carla Hofland

MVO Ondernemerscafé

Email: mvo@mvoondernemerscafe.nl

Tel: 06-51178473