Aanstaande zaterdag: bijeenkomst 'Geen nieuwe wegen door het Groene Hart!'

Aanstaande zaterdag komen actiegroepen, organisaties en personen met hart voor ons prachtige polderlandschap bijeen, om de krachten te bundelen tegen nieuwe wegen door het Groene Hart.

Wij nodigen alle geïnteresseerden uit om te komen en mee te discussiëren in wijkcentrum Kerk en Zanen, van 14:00u tot 16:00u.

Sara de Waal, campagneleider GroenLinks Alphen aan den Rijn

Het probleem

Er worden plannen gemaakt om steeds maar nieuwe wegen aan te leggen, dwars door prachtige poldergebieden als de Gnephoek, het Zaanse Rietveld en het Bentwoud. Dit zou nodig zijn voor bereikbaarheid. Echter:

- Deze denkwijze is eindig. De groeivoorspellingen, zowel van de economie als van het verkeer, zijn achterhaald.

- Het aanleggen van wegen zorgt slechts voor meer autoverkeer

- We moeten slimmere duurzame oplossingen moeten bedenken: geen nieuwe wegen, maar efficiënter gebruik maken van wat er al is. Wij zetten hieronder al enkele voorbeelden van alternatieven op de plannen uiteen.

 

De concrete plannen

1. Een nieuwe weg langs Waddinxveen en Boskoop

Om de N207 tussen Alphen en Gouda te ontlasten en de bereikbaarheid van de boomkwekerijen en het ITC te verbeteren. Deze weg zou een hele punt van het Bentwoud afsnijden.

Ons idee: Verbeter de veiligheid op de Hoogeveenseweg en verbiedt het doorgaande vrachtverkeer door Boskoop en Waddinxveen.

2. Een rondweg om Hazerswoude dorp

Om de doorstroming van het verkeer op de N209 te verbeteren. Er is net voor honderden miljoenen een verbreding van de A12 en A4 gemaakt (met een superaansluiting bij Bleiswijk en een enorm aquaduct onder de Rijn bij Leiden) en nu moet het verkeer ook nog supersnel dwars door de polder.  En als het niet met een rondweg kan, dan maar dwars door het dorp met een open tunnelbak.

Ons idee: Maak óf een echte tunnel, smal en met een maximale snelheid van 50 km/u, waardoor deze veel goedkoper kan worden aangelegd, óf maak een paar extra rotondes in de Gemeneweg, knap de kruising met de Dorpsstraat op en doe de komende 10 jaar verder niets.

3. Een weg door het Zaanse Rietveld met een aansluiting op de N11 bij Alphen

Om Boskoop west beter te ontsluiten. De bereikbaarheid van het boomkweek- en sierteeltgebied is niet gebaat bij het altijd en overal kunnen rijden van zwaar vrachtverkeer.

Ons idee: Met het oprichten van distributiecentra aan de oost- en westkant van de Gouwe kan veel transport met kleine (elektrische) voertuigen worden verzorgd. Dat is milieuvriendelijker en efficiënter, en boven hoeven dan niet alle kleinschalige bestaande wegen verbreed te worden.

4. Een westelijke rondweg om Alphen aan den Rijn

Maximabrug is de eerste schakel. De gedachte dat de bevolking van Alphen gebaat is bij een nieuwe rondweg is absurd en wederom gebaseerd op verouderde groeivoorspellingen. Slecht idee!

Ons idee: verbeter met kleine maatregelen de oostelijke rondweg (N207) en stel een milieuzone (zonder vrachtverkeer) in het centrum in. Eén goede doorgaande route om Alphen is meer dan genoeg.

Wat willen wij?

Wij willen deze wanstaltige en overbodige plannen die onze polders vernietigen een halt toeroepen! Laten we daarom de krachten bundelen. Tégen deze plannen en vóór duurzame oplossingen bij organisaties en personen die het Groene Hart een warm hart toedragen.