Boekrecensie: Gratis geld voor iedereen

Door Bart Dekkers

Vorig jaar organiseerden GroenLinks en PvdA in Alphen aan den Rijn een open discussie over de vraag of een basisinkomen haalbaar is. Er werden interessante argumenten uitgewisseld, maar tot een echte conclusie kwam het niet. Voor wie zoekt naar een antwoord  op de vraag, is het boek Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman zeker een aanrader. 

Rutger Bregman is nog jong maar heeft al heel wat historisch en politiek out of the box-denkwerk verricht. In zijn werk zie ik een aantal bekende denkers terug: Herbert Marcuse -de inspirator van de opstandige jongeren uit de jaren zestig zeventig van de vorige eeuw, historicus Fernand Braudel - die de fenomenale driedelige serie Beschaving, Economie en Kapitalisme schreef en Paul Lafargue - die de Het recht op luiheid schreef, om het recht op arbeid te relativeren.

Bregman citeert deze klassiekers echter niet (al valt hij wel terug op oude utopieën), maar baseert zijn pleidooi voornamelijk op moderne en hedendaagse wetenschappers, die de haalbaarheid van een basisinkomen (of het Canadese Mincome) stuk voor stuk betogen. Gratis geld voor iedereen is een verfrissend boek dat haarfijn al onze vastgeroeste vooronderstellingen over arbeid en motivatie onderuit haalt. In plaats daarvan verschaft Bregman ons simpele maar geniale ideeën om het inkomensbeleid anders in te richten. Zoals The Independent zegt: a boisterously good read.

Sympathiek overigens: Bij aanschaf van zijn boek kun je via een code een maand gratis verder over het onderwerp lezen op De Correspondent.

Binnenkort hoop ik een essay te publiceren over flexarbeid en de huidige positie van ZZP-ers in Nederland, dat goed bij de ideeën van Bregman aansluit. Wie graag met mij over dit onderwerp van gedachten wil wisselen is welkom.

 

„Gratis geld voor iedereen”, over het basisinkomen, de 15 urige werkweek en een wereld zonder grenzen. auteur Rutger Bregman,
vijfde herziene druk 2016, uitgerij de Correspondent.