Ecologischer maaibeleid

In juni werd onze motie voor een zorgvuldiger maaibeleid overgenomen. GroenLinks en Nieuw Elan wilden dat er minder gemaaid werd om meer rekening te houden met bestuivende insecten. Ook moeten bewoners beter op de hoogte worden gehouden van de maaimomenten. Op de informatiemarkt bleek dat de gemeente onze aanbevelingen implementeert. 

Eind vorig jaar organiseerde GroenLinks Alphen aan den Rijn een bijeenkomst over bijenbeleid. Op deze 'bijentop' bespraken ecologen, imkers, politici en vertegenwoordigers van Greenpeace en Groene Cirkels Bijenlandschap over oplossingen voor de dalende bijenpopulatie in de gemeente. Een terughoudend maaibeleid bleek een belangrijke voorwaarden. Een van de aandachtspunten hierbij bleek een goede communicatie met zowel de uitvoerende bedrijven als met de bewoners.  

GroenLinks bepleitte daarom dat de gemeente de uitgangspunten overnam van het EIS kenniscentrum, dat expert is op het gebied van insecten. Volgens EIS is het beste om slechts één keer per jaar gefaseerd te maaien, zo laat mogelijk in het jaar. Ook moet grasland gevarieerder worden ingezaaid, met inheemse stuifmeelhoudende bloemen. Zo is er het hele jaar door genoeg voedsel en beschutting voor bestuivende insecten zoals bijen, hommels en wespen.