Het campagneteam concludeert dat met een landelijke uitslag van 5,3% GroenLinks historisch gezien een gemiddelde score heeft behaald. We kunnen zeggen dat het herstel ten opzichte van 2012 geslaagd is: GroenLinks is weer op het oude niveau. Maar we willen meer. Dit vraagt een ‘groeiagenda’ en een serie nieuwe keuzes. 

 

Momenteel wordt er een analyse gemaakt van de uitslag van de verkiezingen op 18 maart. Van welke partijen wonnen we? Aan welke partijen verloren we kiezers? Deden we het in bepaalde plaatsen beter of juist slechter? Wat vinden kiezers ‘sterk’ aan GroenLinks, en wat minder sterk?

Door de uitslagen van de stembureaus van de Statenverkiezingen te vergelijken met eerdere verkiezingen kunnen we al wel iets zeggen over achtergronden van de uitslag. In een kleiner kiezerspanel hebben we ook al enkele vragen uitgezet. 

Het campagneteam vergelijkt de uitslag in de eerste plaats met het dieptepunt bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012. Wie weten we weer te trekken? 

Wat kunnen we nu al zeggen:

- Onze winst ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen 2012 komt grotendeels van mensen die toen PvdA stemden. Er is ook uitwisseling met SP en D66.

- We verliezen per saldo beperkt aan de PvdD. De winst van de PvdD kan niet verklaard worden uit kiezers die bij GroenLinks vandaag komen. 

- De relatieve zwakte van GroenLinks is niet haar inhoud, zo laat onderzoek zien, maar zijn haar ‘partijeigenschappen’: kiezers weten onvoldoende scherp wat GroenLinks wil, wat GroenLinks doet en wat GroenLinks bereikt.

 TNS NIPO doet voor ons in de tweede helft van april een uitgebreid onderzoek. In de loop van mei hebben we de resultaten. We zullen deze dan ook met jullie delen.