Geslaagd politiek café Basisinkomen

Zondag 13 maart hielden PvdA en GroenLinks Alphen aan den Rijn een politiek café over het basisinkomen. Hierbij gingen Erik van Zuylen (GroenLinks), Ed Groot (kamerlid PvdA) en Wim Roest (PvdA Alphen) met elkaar in discussie over de vraag of de gemeente Alphen aan den Rijn een proef zou moeten doen met (een vorm van) het basisinkomen.

Het basisinkomen is een vast bedrag per maand dat zonder voorwaarden door de overheid aan alle volwassen burgers wordt verstrekt: een onvoorwaardelijk basisinkomen. Het is een bedrag waarvan je zonder luxe kan rondkomen. Je mag daarnaast zoveel verdienen als je zelf wilt. 

Ed Groot zette de discussie met haar mitsen en maren uiteen. Wim Roest zag weinig heil in het plan voor een proef, maar Erik van Zuylen besloot dat de huidige koppeling tussen werk en inkomen niet houdbaar was, en zag het nut in van een experiment. 

De organisatoren spreken van een mooie opkomst in café Alphens, en zijn van plan vaker politieke cafés te houden. Houdt de berichtgeving dus in de gaten!