De raadswerkgroep Kruispunt Hazerswoude-Dorp, waarin raadsleden van de verschillende partijen in Alphen aan den Rijn zitten, pleitte al langer voor herinrichting van het kruispunt. GroenLinks raadslid Marijke Kottenhagen zit ook in de werkgroep. Zij legt uit: "Wij wilden het mogelijk maken om rechtsaf te slaan van N209 Noord naar de Dorpsstraat West. De gemeente dacht echter dat hier geen ruimte voor was. Maar: GroenLinks heeft afgelopen augustus via de publicatie van een ontwerp laten zien dat het wél kan."

Ruimte om door te rijden

Alle politieke partijen van Alphen aan den Rijn dienen in de raadsvergadering van 14 oktober samen een motie in om een definitief ontwerp met bijbehorende berekeningen te laten maken voor de herinrichting van het kruispunt. Volgens Kottenhagen is het voor veel inwoners van Hazerswoude-Dorp een opluchting dat er meer ruimte komt op het kruispunt. "Door de nieuwe strook kunnen mensen makkelijker doorrijden. Ook voorkomt deze optie veel extra verkeersbewegingen in het zuidwesten van het dorp. Deze omrijdroutes waren een doorn in het oog van veel bewoners."

Behoud bushalte

"Helaas vindt de Provincie wel dat bij verruiming van het kruispunt de bushalte voor de bus die naar het noorden gaat moet worden verplaatst. Als gevolg hiervan zullen er een aantal parkeerplaatsen bij de Albert Heijn verdwijnen. In het oorspronkelijke ontwerp van GroenLinks blijft de bushalte op zijn oude plek, zodat ook de parkeerplaatsen behouden bleven. Eén ding is zeker: in de toekomst zal het een stuk aantrekkelijker zijn om door Hazerswoude-Dorp te rijden. En, niet onbelangrijk: de bus pakken kan ook nog gewoon."

Op de foto: het kruispunt in zijn huidige vorm