Totstandkoming in Alphen aan den Rijn

Inwoners, organisaties en bedrijven uit de 13 gemeenten in de regio Holland Rijnland hebben het afgelopen half jaar meegedacht en gepraat over de opwek van duurzame energie naar aanleiding van de kansenkaart met zoekgebieden voor het opwekken van energie. Zo ook in Alphen aan den Rijn, waar ruim 3.300 inwoners hun mening hebben gegeven over het opwekken van duurzame energie in onze gemeente, onder andere via een online enquête en verschillende webinars. De resultaten van deze gesprekken hebben de lokale overheden in regio Holland Rijnland gezamenlijk verwerkt in de RES 1.0 en in een zoekgebiedenkaart. In gemeente Alphen aan den Rijn wordt vooral ruimte gezocht langs de N11 en op het ITC/PTC-terrein bij Hazerswoude-Dorp en Boskoop. De N207 en N209 zijn als reservezoekgebieden opgenomen.

Wat staat er nog meer in de RES?

Naast het opwekken van energie is er veel aandacht voor het besparen van energie. Woningen, kantoorpanden en vervoer zorgen voor 80% van het energieverbruik in onze regio: daar valt dus het meest te besparen. Bijvoorbeeld door woningen en kantoorpanden te verduurzamen en meer elektrisch te gaan rijden. In gemeente Alphen aan den Rijn kunnen woningeigenaren nu al een gratis energieadvies aanvragen bij een energiecoach van Energiek Alphen aan den Rijn of een duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente. Ook geeft het Duurzaam Bouwloket onafhankelijk advies over het verduurzamen van woningen. Daarnaast onderzoekt Holland Rijnland hoe we in de regio meer duurzame warmtebronnen kunnen gebruiken. Denk aan restwarmte via een warmteleiding uit havengebied Rotterdam en aan warmte uit oppervlaktewater (aquathermie). De overgang naar aardgasvrij wonen en het gebruik van lokale warmtebronnen omschrijven we als gemeente afzonderlijk in een eigen Transitievisie Warmte (kijk voor meer informatie op alphenaandenrijn.nl/aardgasvrij).

Vervolg

De RES 1.0 is de eerste grote stap in de uitwerking van de regionale ambities. Iedere twee jaar herzien de samenwerkende overheden binnen Holland Rijnland de RES en vullen deze aan met nieuwe inzichten, technologieën en projecten. In 2023 volgt de RES 2.0. In de tussentijd werken we samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties verder aan de uitvoering van de RES 1.0. Ook bij deze vervolgstappen gaan we inwoners nadrukkelijk betrekken.

GroenLinks raadslid Wouter van Kleef is blij dat de eerste versie van de RES er is: ‘Nu kunnen we echt aan de slag om te zorgen voor een duurzame energievoorziening. Dat betekent: meer zonnepanelen op daken, meer huizen en bedrijven isoleren, duurzamer vervoer, maar ook meer windmolens en zonneweides in onze omgeving. Daarbij is heel zorgvuldig gekeken welke plekken in onze omgeving kansen bieden, zonder het Groene Hart aan te tasten. Dat is wat mij betreft zeker gelukt!’

Kijk voor meer informatie over de RES op alphenaandenrijn.nl/RES.