Op 17 februari stemde de gemeenteraad van Alphen unaniem in met de Transitievisie Warmte. In deze visie staat beschreven hoe onze gemeente de omslag maakt naar een duurzame warmtevoorziening. Heel belangrijk voor het klimaat en voor schonere lucht, om minder afhankelijk te zijn van Rusland voor onze energievoorziening, maar ook om energie betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen. Namens GroenLinks stond voormalig wethouder Erik van Zuylen aan de wieg van deze mijlpaal. Wat staat er nu eigenlijk in de visie? Waarom is dit zo belangrijk? En wat is de volgende stap? Dat lees je hier!
Wat staat er in de Transitievisie Warmte?
De transitievisie warmte is een plan om stap voor stap over te gaan van aardgas naar duurzame warmtebronnen. Je kunt er in lezen hoeveel warmte we in Alphen gebruiken en waarvoor. We hebben veel warmte nodig voor het verwarmen van onze huizen, om te douchen en af te wassen, maar bijvoorbeeld ook om producten van metaal te maken of brood te bakken.
Samen gebruikten we in 2018 ongeveer 85 miljoen m3 aardgas. Daarmee stootten we 153 miljoen kilo CO2 uit. We willen dit terugbrengen naar nul kilo CO2 in 2050. We hebben dus nog 28 jaar. Dat lijkt lang, maar we hebben nog heel veel te doen. Daarom staat in de transitievisie beschreven hoe we zo slim mogelijke stappen kunnen zetten om ons aardgasverbruik te verminderen.
Daarbij kijken we in welke gebieden kansen liggen om snel minder aardgas te verbruiken. In de eerste 5 ‘verkenningsgebieden’ willen we als eerste aan de slag. In een gebied gaat dat sneller dan wanneer je dat huis voor huis doet. Je kunt dan bijvoorbeeld een ‘warmtenet’ aanleggen, waarmee je in één keer veel gebouwen verwarmt. Of je kunt meerdere huizen tegelijk isoleren en van een warmtepomp voorzien, zodat je de materialen daarvoor goedkoper kunt kopen.
Maar natuurlijk helpen we ook mensen in de rest van de gemeente. Als zoveel mogelijk Alphenaren nu al hun huis beter isoleren scheelt dat al heel veel! De gemeente kan daarbij helpen, bijvoorbeeld met goedkope leningen, door subsidies of door inwoners te helpen gezamenlijk in te kopen. Het plan voor de hele gemeente wordt de ‘gemeentebrede aanpak’ genoemd.
De visie gaat er van uit dat gemeente, inwoners en bedrijven zo veel mogelijk samen optrekken. Zo is er een ‘innovatiegroep’ van bedrijven opgericht die samenwerkt om duurzame producten aan te kunnen bieden. Inwoners worden geholpen om zelf met plannen te komen, bijvoorbeeld om in hun eigen straat aan de slag te gaan. In de verkenningsgebieden mag iedereen mee werken en denken aan het plan dat er voor dat gebied gaat komen, het ‘wijkuitvoeringsplan’.
Waarom is dit zo belangrijk?
Het is code rood voor het klimaat. CO2-uitstoot zorgt ervoor dat de aarde snel warmer wordt. Dat merken we nu al aan het weer. Buien, hittegolven en stromen worden heftiger. Daardoor moeten we nu al ons best doen om overstromingen te voorkomen, te zorgen voor voldoende schoon drinkwater en wordt het op veel plekken te heet in de zomer. Als het zo doorgaat dreigt ons land onleefbaar te worden, bijvoorbeeld omdat de zeespiegel veel te veel stijgt. We moeten, willen en kunnen die klimaatverandering samen stoppen!
Wat is de volgende stap?
De gemeente gaat nu per verkenningsgebied aan de slag om met een plan te komen hoe het aardgasgebruik daar kan worden verkleind. Dit doet ze samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Daarnaast helpt de gemeente inwoners en bedrijven in de hele gemeente. Het is nu bijvoorbeeld al mogelijk om een gratis energieadvies aan te vragen, een duurzaamheidslening te krijgen voor isolatie of onafhankelijk advies te krijgen voor duurzame producten. Ook zijn 3500 ‘groene bonnen’ verstrekt waarmee inwoners voor 80 euro aan duurzame maatregelen kunnen nemen. Het is niet genoeg, maar wel een begin!
De Transitievisie Warmte is slechts een eerste stap naar een duurzame gemeente. Alleen als we er samen de schouders onder zetten halen we de eindstreep. Doe jij ook mee?