De fractie van GroenLinks is in de afgelopen periode heel actief geweest en heeft daardoor veel bereikt. Hoe we dat hebben gedaan? Ons geheim is dat je alleen maar mooie resultaten behaalt als je samenwerkt. Met burgers, maatschappelijke organisaties, andere partijen en het college. Graag zetten wij hieronder op een rijtje voor welke resultaten wij de afgelopen raadsperiode initiatief hebben getoond. Deze punten hebben we niet alleen bereikt, maar samen met anderen. Zo zie je: politiek draait niet alleen om praten, maar om samen spijkers met koppen slaan!

We hebben gestreden voor duurzame energie!

Al vanaf 2014, hebben we ons ingezet voor het energieneutraal maken van zoveel mogelijk gebouwen. Zo zijn onze voorstellen aangenomen om aan de slag te gaan bij scholen, het Rijnvicus-pand, de gemeentelijke gebouwen en maatschappelijke organisaties. Het komende jaar worden er bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst bij Rijnvicus en gemeentewerf Langeroode.

Een ander hoopgevend resultaat was de duurzaamheidsconferentie die we in 2017 organiseerden met Nieuw Elan en CDA. Het gemeentehuis zat vol met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en experts die vaart willen maken met een duurzaam Alphen. Na de conferentie hebben we de resultaten snel uitgewerkt, wat resulteerde in een initiatiefvoorstel dat met grote meerderheid is aangenomen! Dat voorstel is verder vertaald in een actieprogramma, dat in november is aangenomen. In de komende periode hebben we nu duidelijke speerpunten in de gemeente om mee aan de slag te gaan.

We zijn er natuurlijk nog lang niet: er is nog veel meer mogelijk. Wij willen op elke (geschikt) dak een zonnepaneel en zo snel mogelijk van het gas af. Ook is er nog onvoldoende gedaan met ons aangenomen voorstel om met bedrijven aan verduurzaming te werken aan verduurzaming. Genoeg om achteraan te gaan dus, de komende jaren.

We hebben gestreden voor een groene gemeente en dierenwelzijn!

GroenLinks vindt dat we zuinig moeten zijn met het Groene Hart, maar ook met de bomen in onze wijken en kernen. Helaas zijn er in de afgelopen periode te veel bomen gekapt. Wij hebben ons hier altijd tegen verzet en pleiten al jaren voor een echt bomenbeleid. Een nieuw bomenbeleid moet zorgen dat dit in de toekomst wordt voorkomen. Mede door onze inspanningen is er vorig jaar een Beleidsnotitie Bomen verschenen. Bij het opstellen van de notitie waren meer dan 1700 inwoners van Alphen betrokken. Aangezien er sindsdien echter opnieuw bomen in de gemeente zijn gekapt zónder goede communicatie met de omgeving, blijven wij oproepen tot meer zorgvuldigheid.

Ook proberen wij de overlevingskansen van de bijen te vergroten. Bijen en andere bestuivende insecten hebben het namelijk moeilijk, doordat er te veel gif en te weinig voedsel is in de gemeente. Wij hebben ons daarom ingezet voor een terughoudend maaibeleid, meer bloemrijke bermen en het verminderen van gifgebruik in de landbouw. We zijn blij dat dit steeds beter van de grond komt, maar dit blijft belangrijk om aandacht voor te vragen. Bijen zijn essentieels voor het voortbestaan van veel dieren en voor onze voedselvoorziening.

GroenLinks heeft de kinderboerderijen geholpen om te werken naar een gezonde toekomst, met een hogere standaard van dierenwelzijn. Dit jaar komt daarover een bredere discussie op gang. Ook hebben we ons verzet tegen het zwanendriften, waarbij wilde zwanen op brute wijze worden gevangen voor de verkoop. Gelukkig is deze praktijk nu verboden.

We hebben ons verder verzet tegen plannen voor steeds maar nieuwe wegen door natuur en polders. Tot nu toe is het gelukkig gelukt om de aanleg van wegen door het Zaans Rietveld en de Gnephoekpolder tegen te houden. Daar blijven we ons tegen verzetten, evenals tegen de overbodige Bentwoudlaan. Wel willen we dat verkeersproblemen zo goed mogelijk worden opgelost. Daarom hebben we een uitgebreid verkeersplan ontwikkeld dat we eind vorig jaar hebben gepresenteerd. Zo zetten wij ons bijvoorbeeld in voor het ontlasten van de veel te drukke Zijde in Boskoop en de Gemeneweg in Hazerswoude-Dorp. Onder andere een tweede oeververbinding ten Noorden van Boskoop zou verlichting bieden. Wij zijn blij om te kunnen vertellen dat het onderzoek naar deze nieuwe verbinding over de Gouwe is gestart. Ook zetten wij in op een vrachtwagenverbod in Boskoop, het afwaarderen van de provinciale weg door Hazerswoude en het omleiden van het doorgaande verkeer tussen Zoetermeer en Alphen gebruik via de hoofdwegen, zoals de A4 en N11.

We hebben gestreden voor werk en goede zorg!

GroenLinks vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Het hebben van werk zorgt voor zelfvertrouwen, structuur en geld om van te leven. Daarom hebben we ons hard gemaakt voor een sterk werkbedrijf, dat alle Alphenaren ondersteunt die een zetje nodig hebben om te kunnen werken. Dit was niet makkelijk, maar heeft wel geleid tot een raadsbreed aangenomen plan. In de komende periode moeten we bovenop de uitvoering zitten, zodat iedereen de benodigde steun krijgt om te kunnen werken.

Ook menselijke zorg is een belangrijk punt voor ons geweest. Samen met SP en VVD hebben we een voorstel ingediend voor een steun- en informatiepunt in de GGZ, en een respijthuis voor mantelzorgers die even uit een gezinssituatie moeten om op adem te komen. We zijn heel blij dat raad en college dit voorstel steunden en er zo’n plek gaat komen in Alphen!

Voor het open houden van opvangcentrum Het Open Venster hebben wij samen met CDA en ChristenUnie het initiatief genomen. Met succes, gelukkig! Het is erg belangrijk dat mensen met een moeilijke woonsituatie een goede plek hebben om op terug te vallen. Ook is de samenwerking met zorg- en welzijnsorganisatie Tom in de buurt sterk verbeterd.

We hebben gestreden voor een bruisende gemeente!

Cultuur verbindt, laat mensen anders tegen de wereld aankijken en zorgt voor veel plezier. Evenementen brengen mensen samen. Het maken van muziek is gezond, stimuleert de geest en is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen. Ook sporten is belangrijk voor mensen. GroenLinks vindt daarom dat cultuur, evenementen en sport essentieel zijn voor een gezonde en gezellige woonplaats.

Zo hebben wij er mede voor gezorgd dat de Nieuwe Muziekschool een plekje behoudt in het Oude Raadhuis in Alphen. Ook hebben we er samen met Nieuw Elan voor gezorgd dat het budget voor evenementen is verhoogd. GroenLinks heeft daarnaast met succes een voorstel ingediend om Castellum en Parkvilla beter geschikt te maken voor popmuziek.

Monumenten zijn heel belangrijk voor de sfeer en geven onze kernen hun eigen identiteit. GroenLinks wil daarom dat monumenten niet worden afgebroken, maar zoveel mogelijk openbaar toegankelijk zijn. Dat is gelukt bij het Boskoopse gemeentehuis, waar onder andere de bibliotheek wordt gevestigd en in het Oude Raadhuis in Alphen, waarin naast de muziekschool ruimte is voor horeca. Ook mag het prachtige museumpark Archeon mede dankzij GroenLinks uitbreiden, waardoor de komst van de fenomenale Zwammerdamschepen mogelijk is. GroenLinks vindt dat we trots moeten zijn op de prachtige historische plekken die onze gemeente rijk is.

Voor een bruisende gemeente is het ook belangrijk dat mensen een goed plekje hebben in de wijk. GroenLinks heeft daarom bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld in het regelen van het beloofde permanente gebouw voor de Molukse stichting Kajuh Putih.

Kortom: we hebben de afgelopen vier jaar heel wat bereikt. Maar we zijn er nog lang niet! Met uw stem maakt u het mogelijk dat wij ook de komende jaren aan de slag gaan om Alphen aan de  Rijn groener, duurzamer, socialer en gezelliger te maken!

Dus: stem 21 maart 2018 op GroenLinks!