Hoe?
Acties op dit moment
Zichtbaarheid is heel belangrijk als het gaat om het omarmen van alle geaardheden en genders. Zaterdag 12 februari hebben we daarom in alle kernen van onze gemeente een regenbooghart gekrijt om duidelijk te maken dat LHBTIQ+-rechten belangrijk moeten zijn in de hele gemeente.
Binnenkort organiseren we een gezellige regenboogborrel in café De Natte in de Julianastraat in Alphen aan den Rijn. Kom je ook om kennis te maken? Het eerste drankje is van ons. Iedereen is welkom, neem ook gerust vrienden of familie mee! Stuur ons een berichtje via alphenaandenrijn@groenlinks.nl als je op de hoogte wilt blijven.
Onze plannen
Iedereen heeft het recht om zelf te kiezen hoe ze hun leven willen leiden. Iedereen moet in alle veiligheid kunnen zijn wie die is. Daarom blijven wij aandacht besteden aan de emancipatie van de regenbooggemeenschap:
- We zetten ons in voor goede voorlichting op alle scholen in onze gemeente.
- We zorgen voor meer genderneutrale toiletten en kleedkamers in publieke gebouwen.
- We maken ons hard voor meer mogelijkheden voor LHBTIQ+-personen om elkaar te ontmoeten op een veilige en fijne plek.
- We zetten in op een harde aanpak van geweld tegen LHBTIQ+-personen
- We werken aan het aanbieden van voldoende veilige kleinschalige (crisis)opvang plekken waar ook LHBTIQ+-jongeren zich veilig en welkom voelen.
- We blijven het belang benadrukken van training, voorlichting, bij- en nascholing van professionals en vrijwilligers in het onderwijs, de zorg, de hulpverlening en de opvang.
Heb je ideeën voor andere acties of maatregelen? Neem dan contact met ons op via alphenaandenrijn@groenlinks.nl.
Waarom?
Content warning: depressie/suïcidaliteit
Volwassenen en ouderen
LHBTIQ+-volwassenen zijn vaker slachtoffer van geweld dan heteroseksuelen. Uit onderzoek blijkt dat zij zich onveiliger voelen in hun eigen wijk. Van de LHBTIQ+-ouderen van 65 jaar en ouder heeft 41% ooit last gehad van vooroordelen of discriminatie door buren. Daarnaast heeft 36% hiervan last gehad bij zorgverleners.
Ouderen die lesbisch, homo of bi zijn, lopen grotere kans op eenzaamheid dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. In onderzoek geeft een op de vijf aan dat zij het contact met een of meerdere familieleden zijn verloren vanwege hun seksuele of genderidentiteit.
Gemiddeld hebben LHBTIQ+-personen vaker last van psychische klachten dan de rest van de bevolking. Depressie komt vaker voor, net als het gebrek aan zelfacceptatie en gebrek aan acceptatie door hun ouders. Ook het meemaken van negatieve reacties draagt bij aan een slechtere psychische gezondheid.
Jongeren
Het percentage LHBTIQ+-leerlingen dat wekelijks, of zelfs dagelijks door leeftijdsgenoten wordt gepest, is twee keer hoger dan het percentage heteroseksuele leerlingen. Ook meisjes die worden gezien als ‘mannelijk’ en jongens die worden gezien als ‘vrouwelijk’ worden vaker gepest dan andere leerlingen.
Negatieve reacties, en de angst daarvoor, maar ook verminderde zelfacceptatie en ‘in de kast zitten’, kunnen voor stress zorgen. Deze stress kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zelfmoord komt onder LHBTIQ+-jongeren 4,5 keer vaker voor dan onder heteroseksuele jongeren.
Nederland telt momenteel ongeveer 1.000 tot 2.000 dak- en thuisloze LHBTIQ+-jongeren. Deze jongeren zijn extra kwetsbaar omdat zij al worstelen met zelfacceptatie of zich afgewezen voelen. Voor deze jongeren zijn er binnen de reguliere opvang weinig veilige plekken. Ze krijgen vaker te maken met pesten, geweld en misbruik.
Trans personen
Transgender en non-binaire personen in Nederland krijgen veel te maken met geweld. Ze voelen zich twee keer zo vaak onveilig als anderen. Ze worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd. Ze zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.
Slechts een kwart van de transgender personen in Nederland heeft van de laatste haatgemotiveerde fysieke of seksuele aanval aangifte gedaan. Omdat 42% gelooft dat er toch niets aan gedaan kan worden, deden zij geen aangifte.
40% van de ruim driehonderd respondenten (vanaf 15 jaar) die deelnamen aan recent onderzoek van Transgender Netwerk Nederland maakte herhaaldelijk huiselijk geweld mee in de twaalf maanden voorafgaand aan de onderzoeksperiode. Een op de vijf maakte in die periode verbaal seksuele grensoverschrijding mee, en 3 op de 10 gaven aan online lastiggevallen te zijn. Deze cijfers liggen 2 tot 7 keer zo hoog in vergelijking met de bevolking in het algemeen.
Van de transgender personen die ‘uit de kast’ zijn en naar school gaan, geeft bijna de helft (43%) aan slachtoffer te zijn van verbaal geweld, en één op de vijf slachtoffer van grof lichamelijk geweld.