Fractieleider René Driesen is niet blij met deze zet van het CDA. “Het lijkt erop alsof het CDA noodsprongen aan het maken is nu ze slecht in de peilingen scoren.”
Het is voor Driesen onbegrijpelijk dat het CDA zonder overleg en eenzijdig de afspraken over het niet volbouwen van de Gnephoekpolder schendt. “We hebben hier na de verkiezingen intensief over overlegd en overeenstemming bereikt. Het coalitieakkoord is daar klip en klaar over: geen grootschalige woningbouw en behoud van het waardevolle cultuurlandschap in de Gnephoek[1].”
“Het is een slag in het gezicht van de inwoners en gebruikers van de Gnephoek, een slag in het gezicht voor flora, fauna en landschap en natuurlijk een teleurstelling voor onze partij GroenLinks. Het CDA heeft wat uit te leggen. Onbegrijpelijk dat zo achter de rug van de lokale democratie wordt geacteerd.”
De door het CDA genoemde quota variëren van 6.000 tot 25.000 woningen puur en alleen in de Gnephoek. De aantallen en ook de haalbaarheid zijn gebaseerd op summiere aannames. In 2018 werd in een onderzoek bouwen in de Gnephoek als financieel onhaalbaar genoemd. “Het verbaast ons dan ook zeer dat het CDA nu opeens deze aantallen woningen wil bouwen. Dit is de komende jaren onmogelijk, want het provinciaal beleid sluit woningbouw in de polders expliciet uit.”
De Provinciale Adviseurs Ruimtelijke Kwaliteit (PARK) zien de Gnephoek in één van hun recente rapporten als cultuurhistorisch zeer waardevol. Driesen: “Het CDA spreekt zichzelf bovendien expliciet tegen: aan de ene kant willen ze een landelijke commissaris benoemen om zorgvuldig met het Groene Hart om te gaan. Aan de aan andere kant forceert de partij met deze motie het volbouwen van één van de waardevolste polders in het Groene Hart. ”
GroenLinks is wel beslist vóór het verruimen van de woningmarkt door bouw van vooral sociale woningen en onderschrijft de autonome woonbehoefte die wethouder Van As heeft genoemd. Deze loopt op tot zo’n 600 woningen per jaar. “Grootschalig bouwen voor de opvang van de autonome groei van Alphen kan bijvoorbeeld op voormalige bedrijfsterreinen die al heel lang ongebruikt liggen. Kleinschalige initiatieven, voor bijvoorbeeld Tiny Houses bij het oude station Zwammerdam, passen ook prima in onze visie.”
Op langere termijn sluit GroenLinks bouwen in de polder niet uit, mits eerst wordt gekeken naar locaties met een lagere natuurwaarde. “Alphen aan den Rijn zal eerst met de regio moeten bepalen hoeveel woningen we de komende periode nodig hebben en waar deze worden gerealiseerd. Als blijkt dat het noodzakelijk is dat in Alphen meer woningen worden gebouwd dan voor de lokale vraagontwikkeling, dan weet GroenLinks geschiktere locaties dan de Gnephoek. Locaties die het landschap minder aantasten, beter aansluiten op de infrastructuur en meer potentie hebben als duurzame en groene wijk. ”
Als voorbeeld noemt Driesen bebouwing van de grond ten zuiden van de N11, tussen Alphen en Zwammerdam. “Wij denken dat hier ruimte is voor duizenden woningen. Deze optie moet nog onderzocht worden op geschiktheid en kosten, maar het onderzoek is zeker de moeite waard. Dit is langetermijnwerk en is realistischer dan het scheppen van valse verwachtingen en vooral onrust over de Gnephoek.”
[1] Uit het coalitieakkoord: onderzoek woningen in Gnephoek alleen in de binnenring met wijkontsluiting”