Minder frustratie en kosten

Veel inwoners zijn het niet eens met de waardebepaling van hun huis. Omdat zij zich bij de gemeente niet gehoord voelen stappen zij vaak naar commerciële bureaus voor een second opinion. Deze procedure kost veel geld, zowel van de inwoners als van de gemeente. In de afgelopen twee jaar zijn er bijna 4.000 bezwaren ingediend in Alphen aan den Rijn. In een kwart van de gevallen werd de WOZ-waarde aangepast. Vaak ging het dan om een klein bedrag. Door inwoners al vóór de vaststelling van de WOZ-waarde mee te laten denken, wil de raad problemen en kosten voorkomen.

Bewoners betrekken

GroenLinks raadslid Max van Lent legt uit wat het voorstel van de partijen is: ‘Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners de ruimte krijgen om vooraf betrokken te worden bij het bepalen van de waarde van hun woning. Door inwoners te betrekken krijgen we betere en eerlijkere beslissingen. Secundaire woningkenmerken, zoals onderhoud en isolatie, zijn nu eenmaal moeilijk in te schatten zijn door iemand anders dan de bewoner van de woning.’ 

Arnhem als voorbeeld

De twee partijen willen dat de gemeente onderzoekt hoe woningeigenaren actief kunnen worden betrokken bij de WOZ-waardebepaling. Als voorbeeld wordt gekeken naar een proef in Arnhem. Daar worden elk jaar 6.000 mensen gevraagd om online vragen te beantwoorden over hun woning. Het gaat daarbij om zaken als het type glas, de staat van de keuken en badkamer, en andere kenmerken die alleen de bewoner goed kent. In Arnhem bleek dat mensen het waarderen om mee te denken, en dat er minder bezwaren werden ingediend.