GroenLinks heeft kennisgenomen van het coalitieakkoord, hierbij geef ik graag onze eerste reactie.

In dit akkoord zien we  goede dingen staan, maar het blijft helaas vaag op belangrijke punten. Wat wil de coalitie daadwerkelijk bereiken? En hoe moet dit worden bereikt? Welke keuzes is men bereid te maken?

Bijvoorbeeld op gebied van duurzaamheid. GroenLinks is blij dat het duurzaamheidsprogramma wordt omarmd. Wij gaan er van uit dat de financiën die daar voor nodig zijn ook beschikbaar worden gesteld. Er zijn harde afspraken gemaakt voor doelen in 2030, zoals 20% opwek van duurzame energie ten opzichte van het totale energieverbruik in de gemeente (en 1,05 TWh in Holland Rijnland). Het behalen van dit doel moet voorop staan, maar: dat redden we niet met de in het akkoord genoemde beperkingen op grote windmolens en zonneweides. Het is jammer dat het idee ‘de vervuiler betaalt’, oftewel betalen per zak, op voorhand wordt uitgesloten. Terwijl dit toch echt de meest effectieve maatregel is om afval beter te scheiden en materialen zo beter te kunnen hergebruiken.

Ook voor vergroening worden veel ambities genoemd. Daar is GroenLinks uiteraard blij mee. Maar ook dit vraagt financiële middelen en het maken van keuzes. Speciaal aandachtspunt is wat ons betreft het behouden van bomen bij wijkreconstructies. Oudere bomen nemen veel meer CO2 op en zijn ook waardevoller voor natuur en verkoeling, dus het behouden van die bomen is van groot belang.

Ook de ontwikkelingen in het buitengebied vragen om keuzes. Minder stikstof- en methaanuitstoot en meer biodiversiteit komen niet vanzelf, wij vragen ons af of deze coalitie echt gaat doorpakken op dit punt.

En dan woningbouw, ik denk een topprioriteit voor de hele raad. Het is hoogst onzeker of de gemeente daadwerkelijk mag gaan bouwen in de Gnephoek en de Noordrand, daar wordt eind dit jaar een besluit over genomen. GroenLinks vindt dat er in ieder geval een plan B moet komen om voldoende betaalbare woningen te bouwen als die toestemming niet komt. Wij kijken dan met name naar verdere uitbreiding in het Westen van Alphen in de Hoorn en rond de Rijnhaven, eventueel in combinatie met het uitplaatsen van bedrijven. Zo sparen we het Groene Hart en sluiten we aan op bestaande infrastructuur en voorzieningen. Het is geen verrassing dat wij liever minder dan meer schade willen toebrengen aan stilte- en natuurgebieden.

Er is weinig aandacht voor cultuur in het coalitieakkoord. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits de cultuurvisie, die vorige jaar raadsbreed is aangenomen, integraal wordt uitgevoerd.

Daarbij zijn er vanuit GroenLinks een aantal belangrijke aandachtspunten:

  1. Uiteraard juichen we meer programmering van popmuziek toe, maar dat kan niet zonder goede infrastructuur. Hierover zijn afspraken gemaakt in de cultuurvisie en die moeten worden uitgevoerd.
  2. Het realiseren van een duidelijk cultureel-maatschappelijke bestemming voor het Oude Raadhuis. Wat GroenLinks betreft blijft daarbij ook plek voor de Nieuwe Muziekschool Alphen.
  3. De Werf als volwaardige broedplaats voor kunst, cultuur en ambacht: dat moeten nu ook echt kunnen worden waargemaakt.

Ook in Alphen staat de Jeugdhulp zwaar onder druk. De financiën lijken niet toereikend voor het grote aantal gezinnen dat hulp nodig heeft, er zijn lange wachtlijsten en het is moeilijk om zorgpersoneel te behouden. Corona heeft het aantal jongeren met problemen alleen maar doen groeien. Hoe gaat het college deze problemen straks tackelen? Er zijn maar weinig gemeenten waar het sociale domein de laatste jaren zo rigoureus is omgevormd als in Alphen. Uit het stuk wordt niet duidelijk wat de koers nu gaat worden.  Specialistische jeugdhulp gaat straks, op landelijk advies, weer regionaal ingekocht worden. Maar wat gaat er gebeuren met de wijkteams en de huidige integrale  werkwijze voor WMO en Jeugdhulp, waarop jarenlang is geïnvesteerd?

GroenLinks Alphen zal de komende vier jaar zijn best doen jaar om het college uit te dagen om een flinke stap verder te gaan voor betaalbare woningbouw,  een duurzame en sociale gemeente waarin iedereen kan meedoen, goede zorg en een bruisend cultureel Alphen.

GroenLinks wenst het nieuwe college veel succes en wijsheid toe in de komende periode. Wij denken in ieder geval graag kritisch mee.