GroenLinks en PvdA Alphen aan den Rijn hebben een spoeddebat aangevraagd. Dit debat zal plaatsvinden op maandag 3 maart. De partijen zijn geschrokken van de vele problemen die de directeur-bestuurder en het managementteam van Oog voor Thuis in een brief onder de aandacht brachten. Oog voor Thuis is de organisatie die jeugd- en gezinshulp biedt aan kinderen en gezinnen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Het is de eerste plek waar je terecht kunt als je jeugdhulp nodig hebt. Oog voor Thuis kan zelf hulp bieden of gespecialiseerde jeugdhulp erbij inschakelen. Belangrijk dus dat deze organisatie goed kan functioneren.
Derde directeur in een jaar
Als derde directeur-bestuurder in een jaar tijd legt Leonie Cornelissen haar functie neer. In de brief benoemt zij ‘structurele tekortkomingen’ in de samenwerking met gemeente, problemen met de informatiesystemen en privacygevoelige gegevens, en onvoldoende informatie over de financiële situatie voor de jeugdzorg Ook de raad van commissarissen zou de opdracht hebben teruggegeven. Het managementteam van Oog voor Thuis blijft aan maar luidt de noodklok: als de gemeente niet komt met duidelijke kaders en een betrouwbare samenwerking, dan is het voor hen onmogelijk om de jeugdzorg goed uit te voeren.
Een patroon van ontwijkende antwoorden
GroenLinks en PvdA maken zich al langer zorgen over de gang van zaken in de jeugdzorg. Jose Huls, fractieleider van GroenLinks, legt uit ‘Wij probeerden grip te krijgen op wat er precies misgaat binnen de samenwerking tussen de gemeente en jeugdzorg. Keer op keer kregen wij, buiten de gestelde termijn, ontwijkende antwoorden vanuit het college. Daardoor ontbrak een helder beeld. We ontvingen signalen van ouders en organisaties maar merkten ook dat jeugdhulporganisaties niet direct de openbaarheid wilden opzoeken bij problemen, omdat zij de samenwerkingsrelatie met de gemeente niet op het spel willen zetten.’
Onderzoek onder de pet gehouden
Naast de brief van de vertrekkende directeur blijkt nu ook dat een extern bureau een onderzoek heeft uitgevoerd. In jet najaar van 2024 zijn de resultaten hiervan besproken met de gemeente en de portefeuillehouder. Het bureau signaleerde diverse tekortkomingen, onder andere in gemeentelijk beleid. Ondanks meerdere reminders van Oog voor Thuis zou hier nauwelijks op zijn gereageerd door de gemeente. De gemeenteraad is daarnaast niet geïnformeerd over dit onderzoek. Hierdoor zijn de zorgen van GroenLinks en PvdA alleen maar groter geworden.
Hoe gaat de wethouder dit oplossen?
PvdA fractievoorzitter Ernst-Jan Straver vertelt: ‘De situatie die in de brieven wordt geschetst, roept bij ons veel vragen op. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom is er niet ingegrepen? En belangrijker nog: hoe gaat de wethouder deze situatie herstellen en rust brengen in de organisatie Oog voor Thuis? Deze zorgwekkende situatie moet met spoed worden opgelost. Daarom hebben wij een spoeddebat aangevraagd. Wij willen zo snel mogelijk met het college in gesprek over het hoe en waarom achter deze gang van zaken. Ook willen wij weten welke maatregelen onmiddellijk genomen worden om de schade te herstellen. Waarom heeft de gemeente cruciale verbeteringen niet doorgevoerd? En vooral: hoe gaat de gemeente ervoor zorgen dat de jeugdzorgorganisaties eindelijk de middelen en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun werk goed te doen?’