Slechte samenwerking met wethouder als struikelblok
In het debat kwamen grote knelpunten naar voren op gebied van huisvesting, privacy, monitoring, ICT en financiën. Een van de belangrijkste pijnpunten was de samenwerking tussen de gemeente en de jeugdzorgorganisatie Oog voor Thuis (OvT). Oog voor Thuis biedt sinds 2024 jeugdhulp aan jeugdigen en gezinnen in onze gemeente.
Uit meerdere bronnen, waaronder brieven van de directie en de Raad van Commissarissen van OvT, blijkt dat de wethouder afspraken met de directeur van OvT herhaaldelijk op het laatste moment afzegde en niet tijdig reageerde op cruciale e-mails. Hierdoor werd slagvaardig handelen bemoeilijkt.
Gebrek aan regie
GroenLinks en de PvdA stelden dat de wethouder onvoldoende openstond voor samenwerking en te weinig reflectie toonde op haar eigen handelen. Haar leiderschapsstijl zou eerder bijdragen aan de problemen dan aan de oplossing. In de woorden van PvdA-raadslid Ernst-Jan Straver: "Juist op een dossier waar recent veel onrust over was, verwacht je overzicht, daadkracht en resultaat. Wat wij aantreffen is echter chaos, gebrek aan regie en structurele miscommunicatie."
Ook GroenLinks-raadslid Jose Huls benadrukte dat er al langere tijd signalen waren over structurele samenwerkingsproblemen binnen de Alphense jeugdzorg. Zo zijn er in korte tijd drie directeur-bestuurders vertrokken bij OvT en blijkt uit de brieven van het managementteam en de Ondernemingsraad dat er sprake is van fundamentele knelpunten die niet worden opgepakt.
Onvoldoende inzicht en gebrekkige informatievoorziening
Volgens Straver is het "ronduit schokkend" dat zowel de raad als het college zelf verrast werden door de ernstige signalen in de brieven van OvT. Hij vertelt: “Door de gebrekkige informatievoorziening kon de raad haar functie niet uitoefenen. Daarnaast werd duidelijk dat de monitoring van de geleverde zorg ernstig tekortschiet. Volgens de afspraken tussen de gemeente en OvT had monitoring al lange tijd geregeld moeten zijn, maar essentiële voorwaarden ontbreken en eerdere opdrachten zijn stopgezet. Dit betekent dat zowel OvT als de gemeente onvoldoende zicht hebben op de effectiviteit van de jeugdhulp.
Geen zicht op oplossingen
Volgens GroenLinks en de PvdA werd tijdens het debat ook duidelijk dat veel problemen nog steeds niet worden aangepakt en dat er weinig perspectief werd geboden. Cruciale thema’s, zoals het waarborgen van privacy en monitoring van de geleverde zorg, blijven onderbelicht. De ICT-problemen en financiële onzekerheid binnen OvT maken de situatie nog zorgwekkender.
De partijen vinden het noodzakelijk dat er snel actie wordt ondernomen. Ze pleiten voor meer transparantie vanuit het college en voor het aanstellen van een onafhankelijke deskundige die de regie over de situatie kan nemen. Daarom dienden GL, PvdA, CU en Ons Alphen tijdens het debat een voorstel in om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de crisis bij Oog voor Thuis, de aansturing vanuit de gemeente en de bestuurlijke knelpunten. Dit voorstel werd echter verworpen door de gemeenteraad.
Wethouder belooft verbeterplan op 27 maart
Wel zei de wethouder in het debat toe op 27 maart met een verbeterplan te komen. GroenLinks en PvdA hebben aangegeven dit plan kritisch te zullen beoordelen en indien nodig opnieuw aan de bel te trekken. "Onze jeugd verdient een stabiele en goed functionerende jeugdzorgorganisatie," aldus Huls. "Wij blijven ons inzetten voor structurele verbeteringen en laten dit dossier niet los." Straver vult aan: “Het is een vrij technisch verhaal, maar een goed functionerende organisatie is natuurlijk een belangrijke voorwaarde is voor kwalitatief goede en voldoende jeugdhulp. Want daar gaat het ons uiteindelijk om.”
Ben je geïnteresseerd in de politiek of heb je ideeën hoe zaken anders kunnen? Laat het ons weten en neem contact op met Jose Huls via jhuls@raad.alphenaandenrijn.nl of Ernst-Jan Straver via estraver@raad.alphenaandenrijn.nl